Kureyş Suresi Temel Mesajları

Bazı alimler bu sure ile bir önceki Fil suresi arasında bir ilişki kurmuşlardır. Fil suresinde, Mekke'nin ve dolayısıyla Kureyş'in düşmanlardan korunduğu anlatılmaktadır. Bir bakıma Mekke ve içinde yaşayanlar hep birlikte saldırıdan kurtarılmışlar ve hayatlarına devam etmişlerdir. Bundan sonradır ki, Kureyş, ticari faaliyetlerine devam etmiş, yaz ve kış güven içerisinde bulunmuştur. Böylece, Fil suresinde ifade edilen koruma olayının, bu surede yaz ve kış ticaret yolculukları yapmalarının anlatılmasıyla birbirini tamamlamaktadır.





Surede Mekkelilerin iki şeyden korundukları söylenmektedir. Bunlardan birisi açlık, diğeri korkudur.

Mekkelilerin açlık ve korkudan korunmuş olmaları, güven içinde bulunmaları, ticaretlerini güvenle yapabilmeleri sayesinde olmuştur. Yüce Allah Mekke ahalisine bunu hatırlatarak, kendisine ibadet edilmesini istemektedir.


Mekke önemli bir şehirdir. Bu şehrin en büyük kabilesi ise Kureyş'tir. Kureyş kabilesi yaz ve kış yaptıkları ticari seyahatler ile zengin olmuşlar, Kâbe'nin Mekke'de bulunmasından dolayı da dini ve ticari bir çekim merkezi durumuna gelmişlerdir. Bunların hepsi Allah'ın lütfu ve inayeti ile olmaktadır.

Yüce Allah, bu nimetlerini hatırlatarak, Kureyş kabilesinin kendisine kulluk etmelerini istemektedir.

Kureyş Suresi Fazileti







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder